woensdag 9 juni 2010

Spelfuncties voor gehandicapten voor r4 games op de PC

Als je op zoek bent naar een r4 game voor de PC die door gehandicapten kan worden gespeeld, zijn de opties helaas zeer beperkt. Handicaps waardoor je niet of onvoldoende kunt genieten van de reguliere games op de PC omvatten kleurenblindheid, uitval van ledenmaten, leesstoornissen, doofheid, enz. De Nintendo Wii biedt dan nog wel de mogelijkheid om de Wii-besturing met slechts een hand te kunnen bedienen. Hier kunnen games op de PC nog wat van leren en fabrikanten van games zouden dan ook meer tijd en geld moeten investeren in het ontwerpen van games die gebruikersvriendelijk zijn voor gehandicapten.

Er zijn tal van zaken die fabrikanten van games op de PC kunnen doen om een stap in de goede richting te doen. Zo kunnen gebeurtenissen in de game die nu nog alleen door geluiden worden aangegeven, ook worden voorzien van ondertiteling. Voor de acties waarvoor het gebruik van beide handen nodig is, kan de besturing zodanig worden aangepast dat je ze ook met een hand kan spelen – in ieder geval op de lagere niveaus. Ook zou bij de besturing van games op de PC meer de nadruk kunnen worden gelegd op een gebruikersvriendelijke muis. Maar het is ook weer niet zo dat er helemaal geen mogelijkheden zijn voor gehandicapten. Er zijn ontwerpers van games en websites die zich hebben gespecialiseerd in games die gebruikersvriendelijk zijn voor gehandicapten. Zo kun je games vinden voor blinden, doven, enz., en een zoektocht op Google levert al snel resultaten op.

Ofschoon de besturing van r4 games op de PC steeds ingewikkelder wordt, zouden de ontwerpers ook moeten proberen om gebruikersvriendelijke opties voor gehandicapten in de game voor de PC aan te brengen.